Dlaczego pamięć się pogarsza?
Częste zapominanie, mylenie imion czy zacinanie się gdy „brakuje słowa” – to normalny efekt starzenia się mózgu, przed którym w pewnym sensie nie ma ucieczki. Możemy jednak mieć wpływ na to, w jakim stopniu ten proces będzie postępować, jak intensywnie i jak szybko. Jeśli zależy ci na zachowaniu jak najdłuższej sprawności umysłowej, kluczowe są dieta i styl życia. Aktywność fizyczna, spędzanie czasu na świeżym powietrzu i sięganie po produkty bogate w konkretne składniki odżywcze pozwolą utrzymać zdrowie na wielu płaszczyznach – również w kontekście mózgu.
Żeń-szeń
Żeń-szeń to roślina, którą głównie suplementuje się w celu utrzymania wysokiego poziomu energii. Wymieniana jest też w składach różnego rodzaju środków na poprawienie koncentracji. Niewiele osób wie, że żeń-szeń warto stosować również z uwagi na dobroczynne wspomaganie mózgu. Badania naukowe pokazały, że przyswajanie go chroni przed przedwczesnymi zanikami pamięci, a także rozwojem demencji.
Kwasy omega
Suplementowanie i włączanie do diety produktów bogatych w kwasy omega to dobry sposób na wspomaganie pracy mózgu. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego. Warto wiedzieć, że kwas DHA to 30-40% całej zawartości tłuszczów w mózgu. Z kolei za ochronę neuronów przed stresem oksydacyjnym odpowiadają kwasy omega-3 – to dlatego uważa się je za doskonałych sojuszników w walce z chorobami Alzheimera i Parkinsona. Nie musisz sięgać po suplementy w tabletkach – istnieje mnóstwo naturalnych źródeł takich kwasów:
- Kwasy omega-3 (EPA i DHA): tłuste ryby morskie, owoce morza, olej rybny
- Kwasy omega-3 (ALA): olej lniany i rzepakowy, siemię lniane, migdały
- Kwasy omega-6: olej słonecznikowy i kukurydziany, orzechy włoskie, pestki czarnej porzeczki
Kurkumina
O dobroczynnych właściwościach kurkumy można pisać długo – występująca w niej kurkumina ma potwierdzone badaniami działanie przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne, a także przeciwnowotworowe. Co więcej, spożywanie kurkumy może poprawić pamięć nawet o 28%! To kolejny obszar organizmu, który może zyskać dzięki wprowadzeniu przyprawy do diety. Badania pokazują, że polepszenie pamięci jest zauważalne już po 4 tygodniach od rozpoczęcia regularnego spożywania.
Witamina D
Coraz więcej mówi się o wpływie witaminy D na funkcjonowanie mózgu. Ostatnie badanie pokazały, że osoby przyjmujące ją regularnie miały o ponad 40% mniejsze szanse na zachorowanie na demencję. Choć eksperyment wciąż czeka na ostateczne potwierdzenie, jego efekty są imponujące. Badani twierdzili, że przyjmowanie witaminy znacznie przyspieszyło u nich procesy zapamiętywania informacji i uczenia się nowych rzeczy. Warto wiedzieć, że witamina D ma niepodważalne pozytywne działanie na organizm: wspomaga zdrowie kości, zębów, mięśni i całego układu odpornościowego. Do jej naturalnych źródeł zaliczamy: promienie słoneczne, tłuste ryby, jaja i produkty mleczne, a także niektóre grzyby (np. borowiki i pieczarki).