Czy mrożone pieczywo jest nadal dobre? Lekarka mówi jasno: „jeśli zamrozisz chleb i wyjmiesz kromkę, by wrzucić ją na patelnię...”

Wielu z nas mrozi chleb, a później podgrzewa go na patelni lub w tosterze. Ale czy taki sposób przechowywania i rozmrażania pieczywa jest zdrowy? Lekarka wyjaśnia, jaki to ma wpływ na naszą mikrobiotę. Ekspertka tłumaczy, dlaczego to prosty sposób na poprawę zdrowia jelit.
fot. shutterstock.com

Czy chleb jest nadal dobry, jeśli jest zamrożony? Lekarka tłumaczy

Chleb to jeden z tych produktów, który większość Polaków je codziennie. Wiele osób decyduje się na mrożenie pieczywa – jedni dla wygody, inni, by ograniczyć marnowanie żywności. Sara Marín, specjalistka od mikrobioty, podkreśla, że to nie tylko praktyczne, ale i zdrowe rozwiązanie.

Jeśli zamrozisz chleb i wyjmiesz kromkę, by wrzucić ją na patelnię lub do tostera, duża część węglowodanów w chlebie zamieni się w błonnik prebiotyczny

– tłumaczy lekarka. Jak dodaje, taki chleb „zmniejsza skok glukozy, trawi się lepiej, wywołując mniej stanów zapalnych i gazów”. To zasługa skrobi opornej – rodzaju błonnika, który powstaje podczas zamrażania i podgrzewania chleba. Trafia on do jelita grubego i staje się pożywką dla korzystnych bakterii. 

To ulubione pożywienie twojej mikrobioty, która przekształca ten błonnik w niezbędną substancję – maślan. A on z kolei zmniejsza stany zapalne, także te w układzie nerwowym, reguluje układ odpornościowy i zmniejsza przepuszczalność jelit

– podsumowuje Marín.

Te spostrzeżenia potwierdzają wyniki badań naukowych. W 2022 roku w „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano analizę, która wykazała, że spożycie skrobi opornej zwiększa produkcję maślanu, wspiera mikrobiotę, redukuje stany zapalne jelit oraz poprawia wrażliwość na insulinę.

Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”

Jak prawidłowo rozmrozić chleb? Ekspertka wyjaśnia

Mrożenie chleba to jedno, ale równie ważny jest sposób jego rozmrażania. Najlepiej zamrażać chleb pokrojony na kromki – to pozwala wyjmować tylko tyle, ile aktualnie potrzebujemy. Pieczywo warto umieścić w szczelnej torbie i owinąć folią spożywczą, by nie chłonęło wilgoci i zapachów z zamrażarki.

Choć wiele osób rozmraża chleb w temperaturze pokojowej, Sara Marín poleca inny sposób. Jej zdaniem najlepsze efekty daje wyjęcie kromki prosto z zamrażarki i podgrzanie jej na patelni lub w tosterze. 

Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”

Czy można rozmrozić chleb na patelni? „Przysłużysz się zdrowiu swojej mikrobioty”

Podgrzewanie zamrożonego chleba na patelni lub w tosterze to nie tylko wygoda, ale i sposób na poprawę zdrowia. To dobra wiadomość zwłaszcza dla osób z wrażliwym układem trawiennym i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ważne jednak, by wybierać pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik, a nie ultraprzetworzone produkty z dodatkiem cukru.

Czytaj także: Jem rano zamiast chleba. Kilogramy lecą w dół

Źródło: lavanguardia.com, rmf.fm

Artykuł ma charakter edukacyjny. Nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi wizyty u lekarza.