Orange espresso – kawa w upalny dzień
Kawa to dla wielu coś, bez czego trudno wyobrazić sobie dzień. To nie tylko zastrzyk energii, ale i okazja do spotkań w gronie przyjaciół czy rodziny. Lato wystawia jednak miłość do tego napoju na próbę. W momencie, kiedy na zewnątrz temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, trudno zdecydować się na filiżankę gorącej kawy. To dlatego wiele osób szuka alternatyw, które pozwolą cieszyć się smakiem, ale jednocześnie przyniosą powiew orzeźwienia przy lejącym się z nieba żarze.
W rzeczywistości do przygotowania idealnej na upał kawy potrzebujesz tylko jednego składnika z kuchennej szafki:
- Najpierw zaparz kawę tak, jak lubisz. Najlepiej sprawdzi się mocniejszy napar, ale możesz eksperymentować do woli. Poczekaj jednak, aż napój wystygnie.
- Do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlej sok pomarańczowy.
- Dopełnij ostudzoną kawą. Opcjonalnie możesz dodać plaster pomarańczy lub liście mięty. Jeśli twoje orange espresso będzie zbyt mocne, osłodź je miodem.
Jeśli chodzi o proporcje, masz pełną dowolność. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubisz – mocniejsze, z silniejszą goryczką, słodsze, a może bazujące na kwaśności pomarańczy?
Inne alternatywy – tonic espresso i lemonade espresso
Istnieją też inne alternatywy dla gorącej kawy w upalne dni. Jeśli nie przemawia do ciebie połączenie espresso i soku pomarańczowego, możesz spróbować kolejnych kombinacji: zamiast soku użyj własnoręcznie przygotowanej lemoniady (lemonade espresso) lub toniku (tonic espresso). Ten ostatni oferuje wiele wariantów smakowych, wyróżniających się słodyczą, kwaśnością lub goryczką. To daje duże pole manewru w uzyskaniu ulubionej wersji.
Takie dodatki nie tylko pozwolą schłodzić kawę, co jest cenne w upalne dni. Pozwolą też odkryć zupełnie nowe dla kubków smakowych połączenia. Może któraś wersja przypadnie wam do gustu tak bardzo, że zagości na stole również jesienią i zimą?