Poplista

Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
1
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
David Guetta & Sia - Beautiful People
2
David Guetta & Sia Beautiful People
Babie Lato, Margaret, Sara James, Zalia - Co za noc (BABIE LATO, Santander Letnie Brzmienia)
3
Babie Lato, Margaret, Sara James, Zalia Co za noc (BABIE LATO, Santander Letnie Brzmienia)

Co było grane?

Fleetwood Mac - Everywhere
06:54
Fleetwood Mac Everywhere
FAKTY RMF FM -
07:00
FAKTY RMF FM
Ania - Porady na zdrady (Dreszcze)
07:05
Ania Porady na zdrady (Dreszcze)

Dzień Matki 2025. Co roku piekę te babeczki. Lepszych nie ma w żadnej cukierni

26 maja to wyjątkowa dzień, kiedy dzieci wręczają prezenty swoim mamom. Tego dla warto skusić się na własnoręczne przygotowanie słodkości. Można zarówno dołączyć je do podarunku, jak i poczęstować nimi gości. Z racji na swój wyjątkowy smak, a także trwający już sezon na truskawki, idealną propozycją będą babeczki z truskawkami. Przepis na deser na Dzień Matki zdradziła Ewa Wachowicz.
Przepis na babeczki z truskawkami, fot. Shutterstock

Przepis na babeczki z truskawkami według Ewy Wachowicz

Ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Krem:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka pasty z wanilii

Dekoracja:

  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej
  • 3 łyżki gorącej wody

Babeczki z truskawkami. Przepis Ewy Wachowicz

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka można zamrozić). Dodać śmietanę. Wymieszać nożem a następnie zarobić. Przełożyć do pojemnika, przykryć i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie rozwałkować. Foremką wyciąć krążki i wykleić nimi wszystkie foremki do tartaletek (uprzednio wysmarowane masłem). Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wyjąć z foremek.

Śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić babeczki. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki. Posmarować tężejącą galaretką.

Czytaj dalej:
Polecamy