5 przepisów na drugie śniadanie do szkoły! Sprawdź
2 września 2019, 10:17
• Autor: B K
Rozpoczął się rok szkolny. Musisz zakasać rękawy i przygotować dla swojej pociechy smaczne i szybkie przekąski, które zje na przerwie. Ale co można zapakować do szkolnego lunch boxa oprócz kanapek i owoców? Sprawdź!
Tortillla z serem i szynką
Co potrzebujesz?
-
250 gram mąki jaglanej
-
250 mililitrów chudego mleka
-
1 łyżka masła klarowanego
-
2 - 3 jajka
-
Szczypta soli
-
Ser żółty
-
Szynka
-
Sos czosnkowy/ sos chrzanowy/ masło/ sos pomidorowy
-
Ulubione warzywa dziecka
Jak przygotować?
-
Mąkę, mleko, masło i jaj dobrze mieszamy - aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli.
-
Odstawiamy masę na kilkanaście minut - niech odpocznie. Jeżeli chcesz, żeby naleśniki były pulchne, dodaj trochę wody gazowanej.
-
Dobrze rozgrzej patelnie i smaż na niej naleśniki.
-
Kiedy naleśniki będą gotowe i zimne, posmaruj jedną stronę sosem, ułóż ser i szynkę. Dodaj ulubione warzywa dziecka i zawiń naleśniki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Gotowe!
Babeczki jajeczne
Co potrzebujesz?
-
6 jajek
-
Szynka
-
Czerwona papryka
-
Mozzarella
-
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Jak przygotować?
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Jajka rozbij i dokładnie wymieszaj. Dodaj ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę.
-
Pokrojoną w plasterki szynkę i paprykę dodaj do masy.
-
Pokrojoną w małe kostki mozzarellę dodaj do masy i bardzo delikatnie wymieszaj.
-
Posmarowane oliwą foremki wypełnij masą jajeczną.
-
Piecz około 25 minut.
-
Smacznego!
View this post on Instagram
Witajacie kochani w ten piękny dzień, korzystając z tego, że moje przyjaciółki jeszcze smacznie śpią, wpadam tu dosłownie na chwilę z przepisem na ekspresowe 🍩BABECZKI Z BORÓWKAMI🍩 W niedzielę zawsze miło coś słodkiego do kawki sobie zapodać, więc jeśli macie dosłownie pół godziny (to już z pieczeniem) i garść borówek to zachęcam gorąco żeby umilic sobie popołudnie w ten oto pyszny sposób 👌 Przepis zostawiam Wam poniżej, a ja zmykam wieść nasze dolce vita na przeuroczej wsi na Kaszubach, gdzie wyjechalysmy na weekend, słońce grzeje zdrowo, ptaszki śpiewają, książki do nauki leżą odlogiem a zasięg można złapać dopiero kilka metrów od domu - ktoś sobie wyobraża bardziej idealny wywczas? PRZEPIS: W jednej misce mieszamy ze sobą: 🔸2 szklanki mąki (u mnie jedna pszennej druga zytniej pelnoziarnistej)🔸3/4 szklanki ksylitolu (bądź cukru)🔸2 łyżeczki proszku do pieczenia 🔸opakowanie cukru waniliowego🔸 W drugiej misce: 🔸2 jajka🔸szklankę mleka🔸100g rozpuszczonego, przestudzonego masła (lub oleju jak wolicie)🔸 Suche składniki dodajemy do mokrych, dodajemy szklankę borowek i rozlewamy do kokilek. Pieczemy 25 minut w 180st. i jemy najlepiej jeszcze ciepłe 🤗 Miłego dnia! ☀️ . . . #breakfast #śniadanie #sniadanienaslodko #sniadaniemistrzow #kawa #morningslikethis #ciasto #babeczki #muffinki #borówki #muffins #cake #zdroweciasto #zdrowesniadanie #zdroweslodkosci #zdrowyprzepis #ciastka #wegetarianskie #zdroweodżywianie #fitciasto #zdroweslodycze #f52gram #chwiladlasiebie #celebracjacodziennosci #fotografiajedzenia #foodphotography #foodart #kobiecafotoszkoła #dziewczynykfs
A post shared by Dominika 🍽️ & 📷 (@cakes_n_ale) on
Zdrowe muffinki z owocami
Co potrzebujesz?
-
100 gram płatków owsianych
-
2 banany
-
2 jajka
-
Mały kefir
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
Ulubione owoce
Jak przygotować?
-
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
-
Płatki owsiane, banany, jajka, kefir i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę.
-
Foremki do babeczek smarujemy masłem albo oliwą. Wlewamy do środka masę.
-
Na górę dajemy pokrojone owoce.
-
Pieczemy przez 20 minut.
-
Gotowe!
Bananowy omlet
Co potrzebujesz?
-
3 jajka
-
2 banany
-
50 gram płatków jaglanych
-
Sezonowe owoce
Jak przygotować?
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
-
Jajka, banany i płatki jaglane zblenduj.
-
Foremkę do pieczenia nasmaruj olejem i wlej masę.
-
Zatop w niej sezonowe owoce.
-
Piecz przez 15-20 minut.
-
Gotowe!
View this post on Instagram
Wiecie, do pewnych rzeczy trzeba w życiu dojrzeć. Kiedyś nie jadłam sałatek, bo był tam majonez. Teraz jem sałatki głównie dlatego, że jest tam majonez 🤣 No dobra, moja nienawiść do sałatki ziemniaczanej dalej nie przeminęła! Ani do wątróbki, smalcu czy mięs typu kaczka 😖 Za to pokochałam buraczki czerwone, których zapach przypominał mi kiedyś tylko ziemię 🙈 No i z marchewką też się powoli zaczynam oswajać. W dzieciństwie marchewka i pietruszka kojarzyły mi się z największymi torturami przy stole obiadowym, bo zawsze chciałam zjeść tylko sam rosół z makaronem/ ryżem 😁 _________ U mnie dzisiaj sałatka makaronowa właśnie z majonezem (Kieleckim, bo ma najlepszy skład), do tego szynka, brokuły, kukurydza, suszona natka pietruszki, sól i pieprz czyli wybornie 👌🏻 Pomysł na sałatkę podpatrzony z jakiegoś sklepowego gotowca tylko u mnie bez miliona ulepszaczy 😃 _________ A Wy do jakich potraw w życiu dojrzeliście? Jakie jedzenie kiedyś nie cierpieliście, a teraz uwielbiacie? 😃
A post shared by Jessica (@shining_star_9) on
Sałatka makaronowa z szynką i brokułem
Co potrzebujesz?
-
Makaron - świderki, rurki, orzo
-
Szynka
-
Brokuł
-
Kukurydza
-
Majonez
-
Jogurt naturalny
Jak przygotować?
-
Makaron ugotuj według przepisy na opakowaniu.
-
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
-
Brokuł ugotuj i podziel na małe różyczki.
-
Kukurydzę odsącz z wody.
-
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę majonezu i łyżkę śmietany.
-
Smacznego!