Oczywiście - niemalże w każdym sklepie znajdziemy gotowe pesto. Wybór jest bardzo duży, a cenowo nie jest tak źle. Jednak, czy nie lepiej przygotować pesto w domu - ze zdrowych i sprawdzonych produktów? Zdradzamy przepis na idealne pesto!
Pesto to świetny dodatek do wielu potraw. Możemy je połączyć z makaronem, posmarować ciepłą bagietkę i położyć na nim mozzarellę i pomidora, jako dodatek do sałatki caprese. Oczywiście - można ułatwić sobie sprawę i kupić gotowe pesto. Jednak domowe jest zdrowe i wiemy z jakich składników dokładnie jest zrobione.
Jeżeli pierwsze pesto nam nie wyjdzie - nie zrażajmy się. Niestety, aby doskonale połączyć składniki potrzeba wprawy oraz praktyki. Musi nauczyć się łączyć składniki oraz dodawać je w odpowiednich proporcjach. Zawsze mieszamy ze sobą zielone warzywa, białko, składniki oleiste i przyprawy.
Idealne proporcje
Pamiętajmy, że korzystając z zielonych warzyw jako podstawy pesto, zawsze musimy używać z innych proporcji:
-
Natka pietruszki - 1 średni pęczek natki
-
Świeże liście bazylii - 2 szklanki
-
Świeża rukola - 1 szklanka
-
Świeży szpinak - 1 szklanka
Pesto musi być pożywne i mieć wyrazisty smak. Dlatego nie może zabraknąć składników białkowych z dobrymi tłuszczami, czyli orzechów i nasion.
-
Migdały - pół szklanki
-
Orzeszki piniowe - pół szklanki
-
Orzechy włoskie - pół szklanki
-
Nasiona słonecznika - 2 łyżki
Do zrobienia domowego pesto niezbędna jest oliwa z oliwek - najlepiej ta, która ma dużo kwasów omeda-3. Oliwy dodajemy 3 łyżki. Na koniec dodajemy przyprawy:
-
Sól - szczypta
-
Parmezan - 3 łyżki
-
Czosnek - 1 ząbek
-
Suszone pomidory - 3
View this post on Instagram
Healthy broccoli 🥦and almond pesto. Recipe: Cut broccoli into florets. Cook the florets in salted boiling water for some minutes, until tender. Remove broccoli from the water Put the florets into the blender, add almonds, a clove of garlic, salt and olive oil. Blend until creamy. . . Pesto di broccoli 🥦 e mandorle: Separate le cimette dei broccoli tra loro, lavatele poi scottatele in abbondante acqua bollente salata fino a farle diventare morbidi. Togliete i broccoli dall'acqua, sgocciolatele. Trasferire i broccoletti nel robot da cucina insieme alle mandorle, lo spicchio d'aglio, una presa di sale, l'olio d'oliva quanto basta per ottenere una crema dalla consistenza grossolana. . . #hautecuisines #yummyfood #globyfood #healthyeating #thrivemags #mutimiteszel #gasztrofoto #thefeedfeed @thefeedeed @hautecuisines #foodblogfeed @foodblogfeed #scatti_cucina #makeitdelicious #foodgawker #pinkladysnapsjan18 @foodphotoaward @pinkladyuk #foodstyling #gatheringslikethese #lifeandthyme #plantbaseddiet #moodyshoots #seekthesimplicity #scrumptiouskitchen #damnthatsdelish #ifpgallery #pesto #whatveganseat #veganfoodshare #cleaneating #letscookvegan
A post shared by Aniko Szabo (@anikoszabophotography) on